17 octombrie 2008

ISIS


Spre sfarsitul anului 1997, in Boston, Massachusetts, lua fiinta o noua trupa catalogata de casele de discuri ca adoptand diverse stiluri, de la avant-garde metal sau post-metal, la experimental rock. Numele "ISIS" este cel al zeitei antice egiptene, considerata sotia sau mama ideala, patroana naturii si a magiei, prietena a sclavilor si a pacatosilor. In componenta initiala, Aaron Turner (guitar/vocals), Jeff Caxide (bass guitar), Chris Mereschuk (electronics/vocals) si Aaron Harris (drums), ISIS scot EP intitulat "Mosquito Control". In vara lui 1998 au primul turneu pe coasta de est, devenind mai cunoscuti abia in 2000 dupa ce lanseaza primul album de studio, "Celestial", si dupa turneele alaturi de Cave In si Neurosis. Dupa lansarea primului album, cu puternice radacini in "metal" si "hardcore" , cel de'al doilea, "Oceanic", lansat in 2002, are noi valente, post-rock si chiar ambientale. Produsul a fost foarte bine primit, primind premiul "albumul anului in 2002" din partea a doua prestigioase reviste de gen, "Rock Sound" si "Terrorizer". "Oceanic" a fost cu siguranta punctul de referinta marcat de ISIS, influentand sound'ul multor trupe ca Pelican sau Cult of Luna. In octombrie 2003 ISIS isi muta resedinta la Los Angeles.

In 2004 apare cel de'al treilea album de studio, "Panopticon", care primeste si el premiul "albumul anului" din partea Rock Sound. Justin Chancellor de la Tool apare ca invitat la piesa "Altered Course", "Panopticon" ajunge pe locul 47 in Billboard. Urmeaza turnee si concerte in locatii noi pentru o asemenea trupa, ca de exemplu Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles. Primul DVD ISIS a fost lansat pe 26 septembrie 2006, se numeste "Clearing The Eye" si contine filmari realizate de'a lungul a 5 ani in intreaga lume. La 9 iulie 2006 trupa termina de inregistrat un nou album de studio, al patrulea, intitulat "In the Absence of Truth". Noi elemente electonice, structura mult mai complexa a pieselor, tehnica vocala imbunatatita, fac din acest album cel mai bine vandut al trupei, ajungand pana pe locul 6 in Billboard.

In anul 2006, ISIS deschid concertele din turneul Nord American de promovare al albumului "10000 days" al celor de la Tool. Fara indoiala acest fapt a propulsat mult formatia, oferindu'i o expunere mult mai mare, conferindu'i un succes nesperat. La 1 octombrie 2008 a aparut un comunicat pe site'ul oficial ISIS care anunta intrarea in studio pentru lucrul la cel de'al cincilea album, album care va fi lansat in 3 zone ale globului prin Ipecac Recordings (USA), Conspiracy Records (UK / EU) si Daymare (JP). Se pare ca inginerul de sunet care isi va pune amprenta pe acest nou material este 'Evil' Joe Barresi, cunoscut de la colaborarile cu mult mai cunoscutele "Tool" sau "Queens Of The Stone Age".

Membrii ISIS s'au facut remarcati si prin numeroase proiecte solo, ca "Old Man Gloom", "House of Low Culture", "Lotus Eaters", "Red Sparowes", "Loga". Componenta actuala (Jeff Caxide–bass, Michael Gallagher – guitar,Aaron Harris – drums, Bryant Clifford Meyer – electronics, guitar, vocals, Aaron Turner – guitar, vocals) promite in continuare foarte mult si cu siguranta vor inspira o noua generatie de muzicieni cu viziunile lor. Va recomand sa cautati clipuri ca "In Fiction" sau "Holy Tears" pentru a va convinge de modul in care ISIS abordeaza rockul. Vocalul, Aaron Turner descrie cumva ideea: "... it's interesting to leave some of that stuff open-ended so they have do to a little bit of legwork themselves." Asta voi face si eu acum, convins ca sunteti deja pe myspaceul lor, ascultandu'le fascinati piesele. noapte buna.